preskoči na sadržaj

Osnovna škola Petra Zrinskog Zagreb

 > Knjižnica
Knjižnica

Dobrodošli na mrežnu stranicu školske knjižnice! 

Ovdje možete pratiti novosti i događanja u našoj knjižnici te pretraživati knjižnični KATALOG.

RADNO VRIJEME ŠKOLSKE KNJIŽNICE

ponedjeljak utorak srijeda četvrtak petak
08.45-14.45 08.45-14.45 08.45-14.45 12.30-18.30 08.45-14.45

 

 

*Svakog prvog utorka u mjesecu knjižničarka je na stručnom usavršavanju u Gradskoj knjižnici.

Knjižničarka Rahela Frelih, prof. i dipl. bibl.


Vijesti iz knjižnice

Pozivnica

Autor: Administrator , 7. 11. 2018. 12:34

Sadašnji i bivši učenici naše Škole pišu i ilustriraju slikovnice, a redovito za to bivaju i nagrađeni! Najnoviji uradak će predstaviti na Interliberu. Klikom na pozivnicu pročitajte sve detalje.

Pozivamo sve da navratite te pružite podršku veseloj i maštovitoj obitelji Sarajlija!

 [više]

Tragači - dječji čitateljski blog

Autor: Rahela Frelih, 15. 11. 2017. 11:23

Pridruži se TRAGAČIMA – dječjem čitateljskom blogu. To je virtualni čitateljski klub za djecu od 8 do 13 godina koja vole knjige, čitanje i rasprave o pročitanom.

 

Zašto je zabavno biti Tragač/ica?

Zato jer sa svojim vršnjacima iz cijele Hrvatske možeš dijeliti dojmove o knjigama, raspravljati i družiti se 24 sata na dan i to 7 dana u tjednu!

Ako i ti odlučiš postati Tragač/ica, sve što te zanima i što trebaš znati lako ćeš pronaći ovdje. Po više informacija možeš doći i u školsku knjižnicu.

 [više]

Besplatan upis zagrebačkih osnovnoškolaca u Knjižnice grada Zagreba Vijest ima dokument u privitku

Autor: Rahela Frelih, 15. 11. 2017. 11:18

Grad Zagreb je na 48. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, održanoj 20. prosinca 2016. godine donio odluku „da će u svrhu stjecanja navika čitanja, poticanja sveukupnog obrazovanja djece te radi zaštite standarda djece, učenika i njihovih roditelja u okviru ukupne demografske i pronatalitetne politike, omogućiti svoj djeci od rođenja do konca kalendarske godine u kojoj navršavaju 15 godina života, a koji imaju prebivalište u Gradu Zagrebu, besplatno članstvo u Knjižnicama grada Zagreba.“ Pravo na besplatan upis imaju i djeca koja imaju prebivalište u Zagrebačkoj županiji.

U privitku je pristupnica koju treba ispuniti i predati u bilo kojoj od brojnih knjižnica. Možete je uzeti i u školskoj knjižnici.

 [više]

Nacionalni kviz za poticanje čitanja

Autor: Administrator , 7. 11. 2018. 13:20

Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje za mlade čitatelje. Provodi se u okviru Mjeseca hrvatske knjige. 

Pobjednica na razini Škole je učenica šestog razreda, T. D., a završno izvlačenje pobjednika održava se na završnoj svečanosti, 15.11. u NSK.

Držimo fige!

 [više]

Susret s piscem: Maja Brajko-Livaković

Autor: Rahela Frelih, 2. 11. 2018. 10:06

Maja Brajko-Livaković hrvatska je spisateljica za djecu. Rođena je 1959. godine u mjestu Bol na Braču. Afirmirala se kao izuzetna književnica pa su zato njene knjige uvrštene na popis lektira za osnovnu školu. Osim tog priznanja, dobitnica je i drugih uglednih nagrada književne struke. Teme njenih knjiga vrlo su aktualne, a pouke vrlo važne za djecu tog uzrasta. 

Svoje je misli, ideje i savjete u srijedu (31.10.2018.) podijelila s učenicima petih razreda u maloj dvorani Škole. Susret je bio zabavan i poučan, a učenici su imali mnogo komenatara i pitanja za književnicu. Saznali smo otkud joj ideje za romane, koliko dugo joj treba da napiše roman, zašto voli svoj posao i koje poruke šalje svojim pričama. Zbog svojeg je pristupa djeci i mogućnosti poistovjećivanja s njima danas jedna od omiljenih dječjih spisateljica, što nam je potvrdila u srijedu.

U nastavku pročitajte više o spisateljici i pogledajte fotografije s književnog susreta.

 [više]

Međunarodni projekt razmjene straničnika

Autor: Rahela Frelih, 30. 10. 2018. 11:25

Naša škola i ove godine sudjeluje u projektu razmjene straničnika u povodu Međunarodnog dana školskih knjižnica i Mjeseca hrvatske knjige. Škole-partneri koji su nam dodijeljeni su iz Australije i SAD-a.

Ovogodišnja tema je "Zašto volim školsku knjižnicu". 

U nastavku su naši straničnici koje šaljemo poštom školama-partnerima, a izradili su ih četvrtaši u boravku te šestaši na satima likovne kulture. 

 [više]

Projekt "Naša mala knjižnica" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 23. 10. 2018. 11:18

3.b razred priključio se međunarodnom projektu Naša mala knjižnica, koji okuplja šest europskih država koje predstavljaju svoje ponajbolje autore kako bi povećali interes za njihove knjige, te stvorili kritičke čitatelje, odnosno potaknuli čitanje među mladima. Projekt uključuje objavljivanje šest knjiga nagrađivanih autora iz Slovenije, Litve i Hrvatske, koje su namijenjene djeci u dobi od 8 do 11 godina.

...

 [više]

Radionica „Pišem glagoljicom“

Autor: Administrator , 22. 10. 2018. 09:20

Naši su učenici posjećivali dječji odjel Knjižnice Vladimir Nazor u sklopu Mjeseca hrvatske knjige i školskog projekta "Opismeni se!".

 

Učenici boravka 3.b i četvrtih razreda sudjelovali su u kreativnim radionicama izrade glagoljaških slova pod vodstvom kazališnog redatelja Lovre Krsnika. U veselom i opuštenom ambijentu naučili su pisati glagoljicom.

Učenici sedmih razreda slušali su predavanje na temu "Priča o prvom i posljednjem tiskanom hrvatskom glagoljskom misalu" u organizaciji Društva prijatelja glagoljice. Čak su i smjeli prolistati original, ali koristeći rukavice da ne unište staru i vrijednu knjigu.

U nastavku su fotografije te nekoliko igara i zanimljivih poveznica vezanih za glagoljicu.

 [više]

Dan kravate

Autor: Administrator , 18. 10. 2018. 09:23

I naša se Škola priključila obilježavanju Svjetskog dana kravate.

 [više]

Svjetski tjedan svemira

Autor: Administrator , 5. 10. 2018. 11:22

Svjetski tjedan svemira se obilježava svake godine od 4. do 10. listopada. Pred školskom knjižnicom može se razgledati mala izložba posvećena svemiru i znanstvenoj fantastici, dok su mali knjižničari koji su dio likovne skupine oslikali stari baloner svemirskim motivima. 

 [više]

Prve STEM knjige za djecu u Hrvatskoj - ROBOTIĆI

Autor: Rahela Frelih, 3. 7. 2018. 15:07

Naslovi:

  • Penjemo se i spuštamo: kosina
  • Na klackalici: poluga
  • Zavrtimo se: vijak
  • Povuci-potegni: kolotur
  • Razdvajamo: klin
  • Krenimo zajedno: kotač i osovina

U šest knjiga o strojevima, Robotići nas na kreativan način vode i uče o osnovnim načelima uporabe i primjene poluge, klina, vijka, kolotura, kosine i kotača s osovinom. Robotići su maštoviti kao i svako dijete koje raširenih očiju promatra svijet oko sebe i pokušava odgovoriti na pitanje kako to radi. Svaka knjiga ima i dodatke, neku priču iz davnine povezane sa osnovnim strojevima ili neku odgovarajuću povijesnu crticu. Namijenjene su djeci predškolske i rane školske dobi.

Možete ih posuditi i u našoj školskoj knjižnici!

 [više]

Radioigra za djecu i mlade

Autor: Rahela Frelih, 22. 11. 2017. 09:00

Emisija namijenjena djeci u dobi od pet do petnaest godina koja radiofonijskim sredstvima u izvedbi profesionalnih glumaca predstavlja djela suvremenih hrvatskih književnika za djecu i mlade, dramatizacije poznatih klasika dječje književnosti te važne lektirne naslove. Možete je pratiti svake nedjelje u 16.05 sati na Prvom programu Hrvatskog radija.

Više.

 [više]

"On a quest" - roman u nastajanju Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 12. 11. 2018. 12:23

Učenica Nina Brajević, 8.a bacila se u spisateljske vode, i to ni manje ni više nego na engleskom jeziku. Njezina prijateljica iz razreda Aleta Balen priključila se Nininom literarnom izražaju podkrijepivši ga ilustracijama. Njihove je talente prepoznala prof. engleskog jezika Marijana Leško te ih potaknula da ih podijele s nama.

U privitku ove vijesti ćemo jednom tjedno objavljivati ulomke romana naziva "On a quest".

Uživajte!

 [više]

Slikovnice "Olimpijske priče" približavaju sport djeci

Autor: Rahela Frelih, 15. 11. 2017. 11:49

 

U našoj školskoj knjižnici možete posuditi osam novih slikovnica. "Gospođica Hoppla", "Veliki Sergej", "Spretni Leon", "Snježna kraljica" samo su neki naslovi velikih "Olimpijskih priča" namijenjenih najmlađima. Nastavak je to projekta "Izaberi sport" kojim se djeci žele približiti pozitivne strane bavljenja fizičkim aktivnostima.

...

 [više]

Građa lagana za čitanje

Autor: Rahela Frelih, 15. 11. 2017. 11:44

Zaklada „Čujem, vjerujem, vidim“ pokrenula je projekt prilagodbe obaveznih lektirnih naslova za učenike osnovne škole s disleksijom, slijepe i druge učenike koje ne mogu koristiti standardni tisak. Knjige su prilagođena u zvučnom MP3 i DAISY formatu te u elektroničkom obliku kao skraćena e-knjiga. U dodatku su i program AMIS koji služi za čitanje DAISY knjiga te recenzija djela.

Dostupni naslovi u školskoj knjižnici:

H. C. Andersen: Bajke

Braća Grimm: Bajke

Mato Lovrak: Vlak u snijegu / Družba Pere Kvržice

Ivana Brlić-Mažuranić: Priče iz davnine / Čudnovate zgode šegrta Hlapića

August Šenoa: Prosjak Luka

 [više]

Font za disleksiju Vijest ima dokument u privitku

Autor: Rahela Frelih, 15. 11. 2017. 11:39

 [više]

Tekstualno-zvučne e-slikovnice

Autor: Rahela Frelih, 15. 11. 2017. 11:30

U sklopu programa „Krenimo zajedno" koji provodi ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem „Korak po korak", predstavljamo Vam tri e-slikovnice. E-slikovnice integriraju zvuk čitanog teksta slikovnice s vizualnim podražajem isticanja riječi koja biva čitana, a sve kroz tri slikovnice prilagođene djeci iz Reading Cornera International Step by Step Associationa. Radi se o slikovnicama „Bursunsul i Paskualina", „Naranče za sve" i „Dora i naočale", a sve tri je moguće preuzeti jednostavnim klikom na naziv slikovnice na ovoj stranici.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Dokumenti

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola Petra Zrinskog Zagreb / Krajiška 9, HR-10000 Zagreb / os-pzrinskog-zg.skole.hr / ospz@os-pzrinskog-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju