preskoči na sadržaj

Osnovna škola Petra Zrinskog Zagreb

Dragi učenici i roditelji,

dobrodošli na stranicu predmetne nastave. Ovdje možete

  • vidjeti što sve radimo tijekom nastavne godine,  
  • pronaći najbitnije informacije i obavijesti,  
  • istražiti korisne materijale za učenje i ponavljanje,
  • odigrati edukativne igre.

Što radimo...

SJEĆANJE NA VUKOVAR- SAT LEKTIRE

Autor: Administrator , 16. 11. 2018. 18:05

Učenici 7. a i 7. c razrednog odjela dobili su za lektirnu zadaću pročitati Priče iz Vukovara, Siniše Glavaševića, legendarnog ratnog izvjestitelja iz Vukovara.

Zadatak je bio od 24 kratke priče o Vukovaru, piščevu djetinjstvu, životu i ratu…,  izabrati 10 priča  koje će poslužiti kao poticaj za nastanak „dnevnih novina“. Svaki učenik je na svoj način zamislio i izradio svoje dnevne novine. Cilj je bio približiti događaje iz Domovinskog rata djeci na način koji oni mogu razumjeti i osvijestiti sve strahote koje bilo koji rat donosi. Izradom novina učenici su dodatno istraživali i aktivno sudjelovali na satu obrade lektire iznoseći svoje stavove i zaključke do kojih su došli te na taj način dali počast svima poginulima u Vukovaru, ali i u Domovinskom ratu.

Pripremila: Julija Vejić, učitelj savjetnik

 [više]

MANIFESTACIJA MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Autor: Administrator , 16. 11. 2018. 17:59

Dugi niz godina, od 15. listopada do 15. studenoga, u Hrvatskoj se obilježava Mjesec hrvatske knjige, manifestacija kojom se promiče čitanje kao jedna od temeljnih društvenih vrijednosti.
Za učenike razrednih odjela: 5b i 5c te 7a i 7.c bio je isplaniran cijeli niz aktivnosti kojima se nastojalo potaknuti učenike na čitanje s užitkom. Učenici 5.b i 5a naslikali su nove naslovnice poznatih dječjih knjiga hrvatskih autora i sve naslove napisali na glagoljici jer je ove godine Europska komisija proglasila 2018. godinu godinom kulturne baštine pa je baština biti okosnica Mjeseca hrvatske knjige. Tema je bila „Baš baština“, a moto „(U)čitaj naslijeđe!“ Osnovni motiv je glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta. Nakon toga su učenici kroz mini projekt „Radost čitanja“, na satu HJ zajednički pročitali knjigu Maje Brajko Livaković “Finka Fi“ o životu male školjke koja ih je potaknula na razvijanje ekološke svijesti. U dogovoru s knjižničarkom škole, organiziran je i književni susret sa spisateljicom. Književnom susretu pridružio se i razredni odjel 5. a. Susret je protekao u pozitivnom ozračju. Književnica je strpljivo i vrlo poučno odgovarala na dječja pitanja.
Učenici sedmih razreda imali su dva različita zadatka. Razredni odjel 7. a pripremio je kviz znanja “Pogodi tko sam“. Pitanja su bila o hrvatskim književnicima i njihovim djelima (koje smo do sada čitali). Omotnice su trebale sadržavati po 10 kartica zanimljivo postavljenih pitanja, ulomaka ili natuknica o piscu ili nekom njegovom književnom liku. 

Sedmi c razredni odjel dobio je zadatak „ugostiti“ jednog ili jednu književnicu i po svom izboru provesti ili jedan dan u prošlosti iz koje dolazi književnik ili provesti s njim/s njom dan u suvremenom Zagrebu i o tome napisati reportažu. Aktivnosti za učenike sedmih razreda bile su zaokružene Pričom o prvom i posljednjem tiskanom hrvatsko-glagoljskom misalu koji je pripremila Mirna Lipovac iz Društva prijatelja glagoljice u KGZ Vladimir Nazor. Učenici su prisustvovali predavanju u pratnji školske knjižničarke i predmetne učiteljice.


Pripremila: Julija Vejić, učitelj savjetnik

 [više]

Posjet petaša Islamskom centru

Autor: Administrator , 14. 11. 2018. 10:28

Učenici petih razreda u pratnji razrednika i vjeroučiteljica Nevenke posjetili su Islamski centar u Zagrebu. Domaćin nam je bio imam Mersad Krestić. Učenici su bili zainteresirani za vjerski život i praksu muslimanskih vjernika. Druženje je proteklo u najboljem redu.

 [više]

"On a quest" - roman u nastajanju Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 12. 11. 2018. 12:23

Učenica Nina Brajević, 8.a bacila se u spisateljske vode, i to ni manje ni više nego na engleskom jeziku. Njezina prijateljica iz razreda Aleta Balen priključila se Nininom literarnom izražaju podkrijepivši ga ilustracijama. Njihove je talente prepoznala prof. engleskog jezika Marijana Leško te ih potaknula da ih podijele s nama.

U privitku ove vijesti ćemo jednom tjedno objavljivati ulomke romana naziva "On a quest".

Uživajte!

 [više]

Susret s piscem: Maja Brajko-Livaković

Autor: Rahela Frelih, 2. 11. 2018. 10:06

Maja Brajko-Livaković hrvatska je spisateljica za djecu. Rođena je 1959. godine u mjestu Bol na Braču. Afirmirala se kao izuzetna književnica pa su zato njene knjige uvrštene na popis lektira za osnovnu školu. Osim tog priznanja, dobitnica je i drugih uglednih nagrada književne struke. Teme njenih knjiga vrlo su aktualne, a pouke vrlo važne za djecu tog uzrasta. 

Svoje je misli, ideje i savjete u srijedu (31.10.2018.) podijelila s učenicima petih razreda u maloj dvorani Škole. Susret je bio zabavan i poučan, a učenici su imali mnogo komenatara i pitanja za književnicu. Saznali smo otkud joj ideje za romane, koliko dugo joj treba da napiše roman, zašto voli svoj posao i koje poruke šalje svojim pričama. Zbog svojeg je pristupa djeci i mogućnosti poistovjećivanja s njima danas jedna od omiljenih dječjih spisateljica, što nam je potvrdila u srijedu.

U nastavku pročitajte više o spisateljici i pogledajte fotografije s književnog susreta.

 [više]

Međunarodni projekt razmjene straničnika

Autor: Rahela Frelih, 30. 10. 2018. 11:25

Naša škola i ove godine sudjeluje u projektu razmjene straničnika u povodu Međunarodnog dana školskih knjižnica i Mjeseca hrvatske knjige. Škole-partneri koji su nam dodijeljeni su iz Australije i SAD-a.

Ovogodišnja tema je "Zašto volim školsku knjižnicu". 

U nastavku su naši straničnici koje šaljemo poštom školama-partnerima, a izradili su ih četvrtaši u boravku te šestaši na satima likovne kulture. 

 [više]

Radionica „Pišem glagoljicom“

Autor: Administrator , 22. 10. 2018. 09:20

Naši su učenici posjećivali dječji odjel Knjižnice Vladimir Nazor u sklopu Mjeseca hrvatske knjige i školskog projekta "Opismeni se!".

 

Učenici boravka 3.b i četvrtih razreda sudjelovali su u kreativnim radionicama izrade glagoljaških slova pod vodstvom kazališnog redatelja Lovre Krsnika. U veselom i opuštenom ambijentu naučili su pisati glagoljicom.

Učenici sedmih razreda slušali su predavanje na temu "Priča o prvom i posljednjem tiskanom hrvatskom glagoljskom misalu" u organizaciji Društva prijatelja glagoljice. Čak su i smjeli prolistati original, ali koristeći rukavice da ne unište staru i vrijednu knjigu.

U nastavku su fotografije te nekoliko igara i zanimljivih poveznica vezanih za glagoljicu.

 [više]

Europski tjedan programiranja

Autor: Administrator , 18. 10. 2018. 16:41

17.10.2018. na satu informatike obilježili smo Europski tjedan programiranja. Hrvatski robotički savez u suradnji s Google-om održao je dvosatnu radionicu. Osnovni cilj radionice je razviti interes polaznika za informatiku i programiranje. Učenici su se upoznali sa Scratchom, programskim okruženjem za rano učenje programiranja u kojem su učenici izradili vlastite projekte.

U nastavku pogledajte još fotografija.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Dokumenti

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola Petra Zrinskog Zagreb / Krajiška 9, HR-10000 Zagreb / os-pzrinskog-zg.skole.hr / ospz@os-pzrinskog-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju