preskoči na sadržaj

Osnovna škola Petra Zrinskog Zagreb

 > Naslovnica
Vijesti

SJEĆANJE NA VUKOVAR- SAT LEKTIRE

Autor: Administrator , 16. 11. 2018. 18:05

Učenici 7. a i 7. c razrednog odjela dobili su za lektirnu zadaću pročitati Priče iz Vukovara, Siniše Glavaševića, legendarnog ratnog izvjestitelja iz Vukovara.

Zadatak je bio od 24 kratke priče o Vukovaru, piščevu djetinjstvu, životu i ratu…,  izabrati 10 priča  koje će poslužiti kao poticaj za nastanak „dnevnih novina“. Svaki učenik je na svoj način zamislio i izradio svoje dnevne novine. Cilj je bio približiti događaje iz Domovinskog rata djeci na način koji oni mogu razumjeti i osvijestiti sve strahote koje bilo koji rat donosi. Izradom novina učenici su dodatno istraživali i aktivno sudjelovali na satu obrade lektire iznoseći svoje stavove i zaključke do kojih su došli te na taj način dali počast svima poginulima u Vukovaru, ali i u Domovinskom ratu.

Pripremila: Julija Vejić, učitelj savjetnik

 [više]

Posjet petaša Islamskom centru

Autor: Administrator , 14. 11. 2018. 10:28

Učenici petih razreda u pratnji razrednika i vjeroučiteljica Nevenke posjetili su Islamski centar u Zagrebu. Domaćin nam je bio imam Mersad Krestić. Učenici su bili zainteresirani za vjerski život i praksu muslimanskih vjernika. Druženje je proteklo u najboljem redu.

 [više]

"On a quest" - roman u nastajanju Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 12. 11. 2018. 12:23

Učenica Nina Brajević, 8.a bacila se u spisateljske vode, i to ni manje ni više nego na engleskom jeziku. Njezina prijateljica iz razreda Aleta Balen priključila se Nininom literarnom izražaju podkrijepivši ga ilustracijama. Njihove je talente prepoznala prof. engleskog jezika Marijana Leško te ih potaknula da ih podijele s nama.

U privitku ove vijesti ćemo jednom tjedno objavljivati ulomke romana naziva "On a quest".

Uživajte!

 [više]

Susret s piscem: Maja Brajko-Livaković

Autor: Rahela Frelih, 2. 11. 2018. 10:06

Maja Brajko-Livaković hrvatska je spisateljica za djecu. Rođena je 1959. godine u mjestu Bol na Braču. Afirmirala se kao izuzetna književnica pa su zato njene knjige uvrštene na popis lektira za osnovnu školu. Osim tog priznanja, dobitnica je i drugih uglednih nagrada književne struke. Teme njenih knjiga vrlo su aktualne, a pouke vrlo važne za djecu tog uzrasta. 

Svoje je misli, ideje i savjete u srijedu (31.10.2018.) podijelila s učenicima petih razreda u maloj dvorani Škole. Susret je bio zabavan i poučan, a učenici su imali mnogo komenatara i pitanja za književnicu. Saznali smo otkud joj ideje za romane, koliko dugo joj treba da napiše roman, zašto voli svoj posao i koje poruke šalje svojim pričama. Zbog svojeg je pristupa djeci i mogućnosti poistovjećivanja s njima danas jedna od omiljenih dječjih spisateljica, što nam je potvrdila u srijedu.

U nastavku pročitajte više o spisateljici i pogledajte fotografije s književnog susreta.

 [više]

Radionica „Pišem glagoljicom“

Autor: Administrator , 22. 10. 2018. 09:20

Naši su učenici posjećivali dječji odjel Knjižnice Vladimir Nazor u sklopu Mjeseca hrvatske knjige i školskog projekta "Opismeni se!".

 

Učenici boravka 3.b i četvrtih razreda sudjelovali su u kreativnim radionicama izrade glagoljaških slova pod vodstvom kazališnog redatelja Lovre Krsnika. U veselom i opuštenom ambijentu naučili su pisati glagoljicom.

Učenici sedmih razreda slušali su predavanje na temu "Priča o prvom i posljednjem tiskanom hrvatskom glagoljskom misalu" u organizaciji Društva prijatelja glagoljice. Čak su i smjeli prolistati original, ali koristeći rukavice da ne unište staru i vrijednu knjigu.

U nastavku su fotografije te nekoliko igara i zanimljivih poveznica vezanih za glagoljicu.

 [više]

Europski tjedan programiranja

Autor: Administrator , 18. 10. 2018. 16:41

17.10.2018. na satu informatike obilježili smo Europski tjedan programiranja. Hrvatski robotički savez u suradnji s Google-om održao je dvosatnu radionicu. Osnovni cilj radionice je razviti interes polaznika za informatiku i programiranje. Učenici su se upoznali sa Scratchom, programskim okruženjem za rano učenje programiranja u kojem su učenici izradili vlastite projekte.

U nastavku pogledajte još fotografija.

 [više]

Dan kravate

Autor: Administrator , 18. 10. 2018. 09:23

I naša se Škola priključila obilježavanju Svjetskog dana kravate.

 [više]

Obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 5. 10. 2018. 09:05

Pravo za odgoj i obrazovanje na svom jeziku i pismu pripadnici nacionalnih manjina ostvaruju u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina te Zakonom o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina. 

Osnovni cilj je pokretanje i proširenje nastave po modelu C u svim razredima osnovnih škola te upoznavanje i učenika i roditelja kako postoji i takva vrsta nastave. Nastava po navedenom modelu nije isključivo namijenjena pripadnicima nacionalnih manjina, mogu je pohađati i ostali učenici osnovnih škola.

U prilogu se nalazi popis osnovnih škola u kojima se izvodi nastava na određenom jeziku te upitnik za uključivanje u istu. Mole se učenici da popunjene upitnike predaju svojim razrednicima do 10.10.2018.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Tražilica
Dokumenti

Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola Petra Zrinskog Zagreb / Krajiška 9, HR-10000 Zagreb / os-pzrinskog-zg.skole.hr / ospz@os-pzrinskog-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju